Ik kies ervoor om te consumeren tegen de juiste prijs

Tijdens mijn recente omzwervingen op Facebook stuitte ik op de pagina van een jong merk van ethische en lokale cosmetica, Les Candides. Daar, verrassing!!! De ontwerpers waren aan het uitleggen waarom ze geen verkoop hebben. Hun boodschap was duidelijk, eenvoudig en ethisch. Ze hadden ruzie over hun eerlijke prijsbeleid.

Want ja, daar draait het allemaal om… eerlijke prijs!

In een tijdperk van steeds meer uitverkoop en kortingen die ons ertoe aanzetten steeds meer te kopen, vraag ik mij af: hoe zijn dergelijke kortingen mogelijk?

Betekent dit dat de startprijs eigenlijk gewoon een opgeblazen prijs is, en dus eigenlijk een afzetterij van de klant?

Wie profiteert van deze winsten? Worden zij werkelijk doorgegeven aan de hele keten van actoren (ontwerper, producent, handelaar)? En zelfs als een artikel met 70% korting wordt verkocht, aan wie wordt deze korting dan doorberekend?

In een maatschappij die tot het uiterste van het consumentisme wordt gedreven, met steeds lagere prijzen als belangrijkste verkoopargument (vaak ten koste van de kwaliteit), stel ik de vraag: tegen welke prijs precies?

In de marge van dit rampzalige economische beleid zie ik echter met vreugde een andere aanpak, tegengesteld aan de andere, maar zoveel ethischer: “Hier doen wij aan eerlijke prijzen”.  Of het nu op een fles melk is (zie de visuele poster hiernaast), in een cosmeticawinkel die geen verkoop heeft (zoals Des Candides), maar ook binnen het bedrijf waar ik voor werk, Vapodil.

Wat is een eerlijke prijs? Het is een prijs die alle actoren in de keten correct, billijk en met respect betaalt voor de mensen die hebben bijgedragen tot het creëren, ontwerpen, vervoeren en verkopen van het product dat ik wil.

Van nu af aan let ik goed op de vermelding “eerlijke prijs”, omdat die ook synoniem is met eerlijke productie. Geen overproductie om te verkopen tijdens de solden. Eerlijke productie betekent ook economie en ecologie, d.w.z. geen verspilling van grondstoffen

Voor mij betekent het ook transparantie: waar komt mijn artikel vandaan, hoe is het geproduceerd, van welk materiaal, door wie? Al deze vragen, die vroeger niet werden gesteld en die kopers zelfs intimideerden, zijn nu legitieme vragen geworden waarvan de antwoorden zwaar wegen in de criteria voor het doen van een aankoop.

Sinds iets meer dan twee jaar heb ik het geluk te werken voor een bedrijf dat dit beleid van eerlijke prijzen voert. Dit is waar ik echt bewust werd van wat “een eerlijke prijs” betekent. Ik leg het nu graag uit aan klanten die vragen naar een korting of de datum van onze solden. Ik zeg hen altijd: “Bij Vapodil hanteren we vanaf het begin een eerlijk prijsbeleid. Of je nu één Vapodil koopt of 50, het zal altijd dezelfde prijs zijn! Of je het nu vandaag koopt of over 3 maanden, het zal altijd dezelfde prijs zijn! Waarom is dat? Omdat het een prijs is die berekend is om alle actoren in de keten op een eerlijke en billijke manier te vergoeden, van de werknemer die de Vapodil vervaardigt tot de adviseur die bij u thuis zijn of haar ervaring komt delen tijdens een demonstratie en de opstart, via de mensen die op kantoor werken en een dienst na verkoop die vrijwillig lokaal blijft.

Geconfronteerd met deze eenvoudige en oprechte uitleg zijn de reacties unaniem positief en gaan zij vaak gepaard met een meer algemeen bewustzijn.

Uiteindelijk zijn de klanten en ik blij deel uit te maken van een beweging van gelijkheid die steeds meer ingang vindt in deze economische wereld in volle revolutie! Maar er is nog een lange weg te gaan naar unanimiteit…

Diane MAGNIN-JULIENNE, Vapodil consulente
Juli 2021